Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Η ιστορία της Rock

ROCK


H ιστορία της Rock





Όσο περίεργο και αν φαίνεται , η ροκ μουσική προήλθε από την Αφρική. Το 1619 δούλοι μεταφέρθηκαν στην Αμερική φέρνοντας μαζί και τη μουσική τους η οποία μαζί με την ευρωπαϊκή, αναμείχθηκε και δημιούργησε την jazz,τη μητέρα της rock.To rock n roll προέρχεται από το rythme and blues + country.Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται ο όρος rock n roll τη δεκαετία του 50,οπου τότε το 1954 ,4 Ιανουαρίου ο Elvis Presley έκανε την πρώτη του ηχογράφηση, ενώ παράλληλα στις 12 Απριλίου της ίδιας χρονιάς ηχογραφείται το πρώτο rock hit ( rock around the clock) από τον bill haley και τους his Comets.
Κύριες αιτίες της διάδοσης της rock είναι 1)οι περιοδείες του συγκροτήματος στις ΗΠΑ , 2) οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που θέλοντας να ανταγωνιστούν την τηλεόραση έπαιζαν συνεχώς rock κομμάτια!
Από τους πρώτους αντιπροσώπους της rock ,υπήρξε ο λαμπερός Elvis Presley,πρωτοεμφανιζόμενος ,νέος και ωραίος , προκαλούσε υστερία στα κορίτσια και ζήλια στα αγόρια. Εκείνο τον καιρό υπήρχε έντονος διαχωρισμός σε μαύρους και λευκούς και έτσι δημιουργήθηκαν 2 ρεύματα rock στην Αμερική. Από τη μια το rockabilly ερμηνευμένο από λευκούς ,με αντιπροσώπους τους : Elvis Presley, Ricky Nelson, Johnny kaas, και από την άλλη το ροκ ερμηνευμένο από τους μαύρους (πιο ορμητικό με δυνατό ρυθμό) με αντιπροσώπους τους Litte Richard , BO Didly, Chuck Berry.
Aναμφισβήτητα το rock λατρεύτηκε ,και αρχικά από την νεολαία και αυτό γιατί οι νέοι αμφισβητούσαν τις ηθικές αξίες της χώρας τους, δημιούργησαν ένα δικό τους στιλ, (μουσικη ,ιδεολογία,εμφανιση) επηρεασμένο από το Χολιγουντ, με ταινίες που αφορούν την ζωή των εφήβων και την επανάσταση τους, ταινίες όπως "Ο Ατίθασος" με τον Μαρλον Μπραντο και "Επαναστατης Χωρις Αιτια" με τον Τζειμς Ντιν, οι οποίες λάνσαραν τα πρότυπα πάνω στα οποία στήριξαν το στιλ και την ιδεολογία τους οι έφηβοι του 50.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 60
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60, πολλά αξιόλογα συγκροτήματα έκαναν την εμφάνιση τους, όπως οι beatles, oι rolling stones, the who , kings. Οι Συγκεκριμένοι οι οποίοι είναι από την Αγγλία ,χαρακτηρίστηκαν rock αλλά δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτό το είδος, ανάμειξαν στοιχεία jazz και κλασικής μουσικής. Πέρα από αυτά τα συγκροτήματα, αναδείχτηκαν και τραγουδιστές από τις ΗΠΑ, όπως ο bob Dylan ,που έγραψε τραγούδια των οποίων το περιεχόμενο είναι σοβαρά κοινωνικά προβλήματα όπως ο πόλεμος και η φτώχεια. Παράλληλα στην Αμερική δημιουργούνται πολλά καλά συγκροτήματα όπως οι, Jeferson Airplane, The Doors, The Grateful DeADS , αλλά εμφανίζονται και τραγουδιστές όπως Janis Joplin, jimmy Hendrix [!].
Δεκαετία του 70
Και έρχεται και η χρυσή (για τη Rock ) δεκαετία του 70 , όπου εμφανίζονται πολλά σημερινά γνωστά συγκροτήματα ,κάνουν θραύση,και γράφονται στις χρυσές σελίδες της Rock. OI Scorpions , Guns n Roses [!], Metallica, Sex Pistols , Deep Purple, Led Zeppelin, Pink Floyd είναι μερικά από αυτά. Επίσης τραγουδιστές , Elton John, Bruce Sringsteen, David Bowie, Lou Reed, Eric Clapton
Σιγά Σιγά η rock αρχίζει να παίρνει την σημερινή της μορφή ,γίνεται πιο σκληρή, επιθετική σε συνδιασμό με ηλεκτρονικούς ήχους μέσα στα τραγούδια.
Στα μέσα της δεκαετίας του 70 εμφανίζεται η punk και η jazz rock. Αργότερα συναντάμε παρακλάδια της ροκ ,τη ραπ, τζαμαϊκανή reggae και heavy metal, και τότε είναι η περίοδος που η ελληνική σκηνή κάνει τα πρώτα βήματα στη ροκ σκηνή. με κύριους εκφραστές το Διονύση Σαββόπουλο , το Μίμη Πλέσσα, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου και το θρυλικό Παύλο Σιδηρόπουλο.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80ου,90ου,20ου,21ου αιωνα.
Επίσης στις ΗΠΑ ,σχηματίζονται συγκροτήματα σημαντικά όπως r.e.m ,Sonic Youth. Επίσης στο Σιάτλ έχουμε τη μουσική grunge με αντιπροσώπους τους Pearl Jam, Nirvana, Soundgarden...Στην άνθηση της αμερικανικής rock συμβάλλουν οι Red Hot Chili Peppers, Offspring, Smashing Pumpkins,
Ορισμένα ακολουθούν το στυλ παλιών συγκροτημάτων, αλλά υπάρχουν και συγκροτήματα που διαμορφώνουν το δικό τους στυλ, όπως οι Oasis, Aerosmith, U2, The Fall κ.α Τέλος πολλά συγκροτήματα παλιότερα και νεότερα, προτιμούν να αναμειγνύουν την rock με άλλα είδη όπως punk ( punk rock [GREEN DAY, the offspring], pop punk, glam rock, garage rock,
Ο αιώνας κλείνει με τη Rock να έχει εδραιωθεί ,ανθίσει, με εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές ανά τον κόσμο, περνώντας στον επόμενο αιώνα με την ύπαρξη αθάνατων κομματιών και καταπληκτικών δημιουργιών.








Mπειτε εδώ για να δείτε την λίστα των 300 καλύτερων rock τραγουδιών όλων των εποχών
http://digitaldreamdoor.nutsie.com/pages/best_songsddd.html

Μπειτε εδώ για να δείτε την λιστα με τα 500 καλυτερα rock album ολων των εποχών (Η λιστα ειναι απο το αμερικάνικο περιοδικο [εχει κ ιστοσελιδα]Rolling Stones.ΕΠισημο και παντα πιο ενημερωμενο απο ολα τ περιοδικα για μουσική(rock..all kinds) στην Αμερικη.
http://www.rollingstone.com/news/story/5938174/the_rs_500_greatest_albums_of_all_time

(το link σας παει στην 1η σελιδα με τα 100 καλυτερα.ΣΤΟ τελος τη σελιδας εχει κ τις υπολοιπες σελιδες (2,3,4,5),με τα υπολοιπα καλυτερα αλμπουμς.

Μπειτε Εδω για να δείτε την επισημη λιστα με τους 100 καλυτερους rock καλλιτεχνες (κ συγκροτηματα)
http://rateyourmusic.com/list/EVH1622/100_greatest_rock_artists_of_all_time

(αρχιζει απο το νουμερο 100.Στην αρχη εχει λιστα απο τ νουμερ0 100-91, μετα πατηστε στο 90-81,μετα απο 70-61 και παει λεγοντας μεχρι να φτασετε στο νουμερο 1 [τους Led Zeppelin])


υ.γ Yπαρχουν πολλα αλλα rock συγκροτηματα που δεν συμπεριληφθηκαν στην εργασια (ιστορια της rock).Τα συγκροτηματα που εχω γραψει ειναι ενδεικτικα.(Απο καθε δεκαετια οι καλυτεροι) .


Tέλος...










4 σχόλια:

  1. Μπράβο Αλεξάνδρα, σούπερ η εργασία και κατατοπιστική για τους ροκ ενδιαφερόμενους!
    έχει κάποιος κάτι να προσθέσει? Νομίζω ο Παναγιώτης θα κάνει για τους Pink Floyd.. και συνεχίζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. alexandra me ekpliseis .esi na min kaneis ergasia gia tous GREEN DAY . plaka kano poli oraia i anartisi sou !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. simfwnw apolita mpravo se opoion t egrapse ekane e3eretikh douleia .... k telos pantwn i rock mousikh einai ekfraseis gia kapoious... k s kapious mporei na min arecei....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Poli kalh doulia.Mono pou oi Metallica anikoun sthn dekaetia tou 80 me proto album to Kill em All to 1983 kai oi guns and roses 1985 me proto album to Appetite for Destruction tou 1987!k pali euxaristw gia ths plirofories :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!